arrow_back arrow_forward

Polędwica wieprzowa w sosie BBQ

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • Sos BBQ:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1.5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1.5 - 2 łyżek brązowego cukru
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Polędwicę umyć i osuszyć. Oczyścić z błon. Przekroić na pół. 

Połówki polędwicy obsypać solą i pieprzem (można również dodać odrobinę tymianku).

Mięso gotować na parze przez 25-30 minut.

Sos:

Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, aż będą ciemne. Dodać cukier i mieszać, aż rozpuści się. 

Następnie wsypać przyprawy. Wymieszać. 

Dodać pomidory z puszki i wszystko wymieszać, żeby dobrze się połączyło. 

Sos dalej smażyć, aż pomidory rozpadną się i sos zgęstnieje. 

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit