Dzisiaj chwilę poświęcę dla czosnku, uprawiany był już w starożytności, znany jako naturalny antybiotyk, potwierdzony w wielu badaniach na całym świecie. 

Poza leczniczymi walorami znany jest z zastosowania w kuchni, ma ostry smak i zapach. Ciekawostką jest, że zapach ustępuje po zjedzeniu chlorofilu, więc jeśli nie chcemy "chuchać" czosnkiem wystarczy zjeść trochę zielonych liści jak np. pietruszka, szpinak, sałata.

Czosnek używany w kuchni jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, kuchni francuskiej, chińskiej, indyjskiej, rosyjskiej i kaukaskiej. W naszej polskiej kuchni czosnek, również zajmuje szczególne miejsce, dodawany do części potraw. 

Przechodząc do konkretów często zdarza się, że jest ciężko obrać szybko i prosto czosnek z łupinki, ale jest na to sposób! 

Wystarczy ząbek czosnku położyć na blacie i lekko zmiażdżyć płaską częścią noża. Dzięki temu łupinki same "odchodzą" od czosnku.