arrow_back arrow_forward

Placek z rabarbarem i truskawkami

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g rabarbaru
  • 100-150 g truskawek
  • Kruszonka:
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

Ciasto upieczone w tortownicy o średnicy 24 cm.

Rabarbar umyć i obrać, pokroić na 1 cm kawałki. 

Z truskawek odciąć szypułki, a następnie je umyć i przekroić na pół.

Tortownicę wysmarować tłuszczem. 

Kruszonka:

Masło, cukier i mąkę utrzeć palcami, aż roztarte składniki będą przypominać bułkę tartą.

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem na gładka masę. Następnie dodać po jednym jajku dalej miksując. 

Do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Kiedy masa będzie gładka i puszysta przelać ją do tortownicy. 

Ciasto obsypać z wierzchu owocami, a następnie kruszonką. 

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 1h.

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit