arrow_back arrow_forward

Sernik z borówkami na kruchym spodzie

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Sernik:
  • 1 kg twarogu mielonego na sernik
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności należy zrobić kruche ciasto. 

Do miski przesiać mąkę, cukier puder, kakao oraz szczyptę soli, wymieszać. 

Do suchych składników dodać pokrojone w kostkę masło. 

Masło rozetrzeć z sypkimi składnikami, aż będzie przypominać bułkę tartą. 

W środku roztartych składników zrobić wgłębienie i wlać w nie roztrzepane jajko. 

Delikatnie wszystko wymieszać, a następnie zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody), tak aby było gładkie. 

Przy wyrabianiu ciasta za pomocą robota kuchennego, wystarczy dodać do miski wszystkie składniki i zmiksować. 

Gotowe kruche ciasto wsadzić do lodówki, żeby się schłodziło. 

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wyłożyć dno blaszki (wcześniej blaszkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia).

Sernik: 

W misce zmiksować na gładką i puszystą masę jajko z cukrem. 

Następnie dodać masło pokrojone na kawałki i miksować dalej, aż wszystkie składniki się połączą. 

Gdy masa będzie gładka dodać naprzemiennie ser i budyń waniliowy. 

Ponownie miksować, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. 

Pod koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać. 

Ciasto wlać na wcześniej przygotowany spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 60 minut.

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit