arrow_back arrow_forward

Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie śmietanowym

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 ml śmietany 30%
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę. Szparagi umyć i obrać, odciąć końce. Pokroić w 1 cm kawałki. 

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. W czasie kiedy makaron będzie się gotować, należy smażyć boczek i warzywa.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dodać boczek. Smażyć, aż się zarumieni. 

Następnie dodać szparagi i smażyć je z boczkiem przez 2 minuty, tak aby nie były surowe, ale nadal były chrupiące. 

Na patelnie wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i smażyć na delikatnym ogniu, aż sos zgęstnieje. 

Do sosu dodać ugotowany makaron. Wymieszać. 

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit