arrow_back arrow_forward

Tarta szparagowa

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • Tarta:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 camembert
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • Masa jajeczna:
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Kruche ciasto:

Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło i jajko i wyrobić składniki na gładkie ciasto.

Owinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Tarta:

Szparagi umyć i obrać, odciąć końcówki.

Czerwoną cebulę pokroić w piórka.

Camembert i pomidor pokroić w plasterki.

Formę do tart posmarować masłem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat wielkości formy do tarty.

Ciasto przełożyć do formy i dokładnie docisnąć do brzegów formy.

Na kruche ciasto w formie nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub inne ziarno, aby obciążyć ciasto.

Tak przygotowaną formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, zdjąć papier z obciążeniem, odstawić, aż lekko ostygnie.

Po ostudzeniu ciasta położyć na nie wcześniej przygotowane szparagi, camembert, cebulę oraz pomidor.

W misce wymieszać na gładką masę śmietanę z jajkami, dodać sól morską, pieprz oraz gałkę muszkatołową.

Przygotowaną masą jajeczną zalać warzywa.

Tarte wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 25 minut.

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit