arrow_back arrow_forward

Spaghetti z mięsnym sosem

Składniki

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 80 g selera naciowego
  • 70 g marchewki
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki lub 800 g pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tartce na małych oczkach. 

Seler naciowy pokroić w drobną kostkę, Boczek pokroić w kostkę. 

Na patelni o wysokich brzegach lub dużym rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz czosnek. Smażyć przez 1-2 minuty, aż zrobią się szklane. 

Dodać seler naciowy, marchewkę, boczek, wymieszać i smażyć wszystko razem przez 4-5 minut, aż warzywa będą miękkie, a boczek się zarumieni. 

Następnie do warzyw dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem oraz oregano, wymieszać. Smażyć, kolejne 4-5 minut, aż mięso zbrązowieje, wtedy wlać czerwone wino i mieszając przez 1-2 minut, poczekać, aż alkohol się zredukuje. 

Do sosu dodać pomidory i dusić wszystko pod przykryciem przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku.

Pod koniec gotowania sosu ugotować makaron al dente i przełożyć do gorącego sosu, wymieszać. 

Jeżeli sos jest zbyt gęsty można wlać pół szklanki wody z gotowania makaronu do niego i wszystko wymieszać. 

Na koniec posypać gotowy makaron posiekaną natką pietruszki.

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit