arrow_back arrow_forward

Francuskie paluszki z czekoladą

Składniki

  • 150 g krówek
  • 100 ml mleka
  • 80 g drobno posiekanej czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
  • 2 płaty ciasta francuskiego

Sposób przygotowania

Krówki rozpuścić z mlekiem, mieszając od czasu do czasu. Powstałą masę odstawić do ostygnięcia.

Płaty ciasta francuskiego lekko rozwałkować i pokroić na 12-14 pasków o równej długości i szerokości. Następnie każdy z pasków przekroić na pół. 

Górne paski ciasta francuskiego posmarować pędzelkiem kuchennym sosem z krówek i posypać czekoladą. 

Każdy z posmarowanych i obsypanych czekoladą pasków przykryj dolnym paskiem i skręcić je razem wokół własnej osi. 

Skręcone ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastami na wyrośnięcie. 

Paluszki piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 15 minut.

Po wyjęciu ciastek, można je dodatkowo obsypać cukrem pudrem. 

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit