arrow_back arrow_forward

Zupa z pikantną kiełbasą

Składniki

  • 100 g boczku wędzonego
  • 200 g pikantnej kiełbasy
  • 350 g selera
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Kiełbasę pokroić w talarki. Boczek i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. 

Pozostałe warzywa obrać i pokroić w słupki. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać. Ciecierzycę odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. 

Do garnka wlać odrobinę oleju roślinnego i rozgrzać, wrzucić boczek i smażyć, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz, następnie dołożyć do boczku kiełbasę i wszystko smażyć przez 3 minuty. Wszystko mieszać od czasu do czasu. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. 

Na pozostałym tłuszczu z mięsa w garnku podsmażyć czosnek, aż się zeszkli. Dodać kminek oraz wędzoną paprykę, sól oraz pieprz. Wymieszać. 

Do czosnku dodać pokrojone warzywa i zalać bulionem. Dodać ciecierzycę, kiełbasę i boczek i wszystko razem gotować przez 25-30 minut. 

Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit