arrow_back arrow_forward

Zapiekane naleśniki

Składniki

  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej (może być lekko gazowana)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka miodu
  • cynamon

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól - wszystko wymieszać. 

Do suchych składników dodać mleko, wodę, jajka oraz roztopione masło. Wszystko razem wymieszać trzepaczką, aż postanie gładkie ciasto. 

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, następnie wylać ciasto na patelnie i równomiernie rozprowadzić po jej powierzchni. Smażyć, aż skończy się ciasto.

Do miski wlać śmietankę dodać miód i odrobinę cynamonu. Wszystko ze sobą wymieszać. 

Usmażone naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym i zwinąć w rulon. 

Każdy naleśnik przekroić na 3 równe części i ułożyć pionowo w formie żaroodpornej, zalać wcześniej przygotowaną śmietanką. 

Naleśniki zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190°C przez 15 minut. 

Gotowe naleśniki posypać cukrem pudrem.

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit