arrow_back arrow_forward

Kuskus z warzywami

Składniki

  • 500 g dyni piżmowej
  • 600 g cukinii
  • 300 g brukselki
  • 120 g czerwonej cebuli
  • 200 g kuskusu
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Dynię obrać i pokroić w kostkę. 

Brukselkę opłukać, oczyścić z lekko zwiędłych liści (jeżeli są, jeżeli nie wystarczy brukselkę dobrze opłukać), przekroić na pół. 

Cukinię i cebulę pokroić w kostkę. 

Warzywa polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać. 

Przesypać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220°C i piec przez 25 minut. W połowie czasu przemieszać warzywa. 

W tym samym czasie kuskus wsypać do żaroodpornego naczynia i zalać wrzącą wodą (ok. 250 ml), przykryć ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstawić na 5-10 minut, aż ziarna napęcznieją. 

Upieczone warzywa przenieść do miski, dodać rozdrobniony widelcem kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. 

Doprawić od smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit