arrow_back arrow_forward

Dyniowe leczo

Składniki

  • 500 g dyni piżmowej
  • 2 małe marchewki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 400 g lub 1 puszka pomidorów
  • 100 g jarmużu
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Dynię oraz marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 

Boczek pokroić w małą kostkę. 

W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż się zeszklą. Do cebuli i czosnku wsypać wędzoną paprykę, odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać.

Następnie dodać dynię, marchewkę, pomidory i boczek. Wszystko zalać ciepłym bulionem. Wymieszać. 

Bulion z warzywami doprowadzić do wrzenia, dusić wszystko pod przykryciem przez 30-35 minut, aż warzywa zmiękną. Ostatnie 10 minut można gotować bez przykrycia. 

Pod koniec gotowania dodać jarmuż i gotować jeszcze 5 minut (tak żeby jarmuż zmiękł). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit