arrow_back arrow_forward

Schab pieczony z sokiem jabłkowym

Składniki

  • 1 kg schabu b/k
  • Marynata:
  • 60 ml miodu
  • 6 łyżek soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Schab natrzeć solą, pieprzem i przetartym przez praskę czosnkiem - odstawić na godzinę do lodówki. 

Do miski wlać miód, sok jabłkowy, olej oraz wsypać majeranek. Wszystko wymieszać, włożyć schab do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Do naczynia można wlać dodatkowo 100 ml wody mineralnej lub bulionu.

Tak przygotowane mięso wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec przez 1h. Od czasu do czasu schab polać marynatą. 

Po upieczeniu sos powstały z mięsa przelać i zostawić do polania mięsa.

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit