arrow_back arrow_forward

Skrzydełka na ostro

Składniki

  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • Marynata:
  • 4 łyżki gęstego ketchupu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka tabasco
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Skrzydełka umyć. Następnie przekroić na części przecinając skrzydełka w stawach (miękkie miejsca miedzy kośćmi). Ostre końcówki wyrzucić. 

Marynata: 

Do miski wlać ketchup, oliwę oraz tabasco. Wymieszać na gładką marynatę. 

Dodać imbir, oregano, posiekany czosnek oraz solą i pieprzem. Wymieszać. 

Do gotowej marynaty wrzucić cząstki skrzydełek kurczaka i pokryć je dokładnie marynatą. 

Miskę przykryć i wstawić do lodówki na min. 1h. 

Skrzydełka grillować lub upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut.

arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward

account_circle
mode_edit