Ciasto z truskawkami
Upał, upal i upał. To było z mojej strony wielkie szaleństwo odpalać piekarnik w taki upał jaki jest ostatnio i piec ciasto, ale czego się nie robi dla truskawek.
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- szczypta soli
- 600 g truskawek
Sposób przygotowania
Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm.
Truskawki umyć i odkroić szypułki, przekroić na ćwiartki lub połówki.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, a później obsypać mąką lub kaszą manną.
W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie cały czas miksując dodać na przemian łyżkę mąki ziemniaczanej i jajka oraz ekstrakt wanilii.
Mąkę pszenną przesiać przez sitko i zmieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Stopniowo dodawać mieszankę do ciasta i mieszać, aż będzie gładkie.
Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki (można je delikatnie wcisnąć głębiej w ciasto) i posypać odrobiną cukru.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 175°C przez 50-60 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest upieczone, jeżeli patyczek będzie wilgotny piec jeszcze 10 - 15 minut. Po 30 minutach można przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, aby się nie przypaliło.
arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward