Ciasto z truskawkami

Upał, upal i upał. To było z mojej strony wielkie szaleństwo odpalać piekarnik w taki upał jaki jest ostatnio i piec ciasto, ale czego się nie robi dla truskawek. 

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 600 g truskawek

Sposób przygotowania

Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm. 

Truskawki umyć i odkroić szypułki, przekroić na ćwiartki lub połówki. 

Tortownicę wysmarować tłuszczem, a później obsypać mąką lub kaszą manną. 

W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie cały czas miksując dodać na przemian łyżkę mąki ziemniaczanej i jajka oraz ekstrakt wanilii. 

Mąkę pszenną przesiać przez sitko i zmieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Stopniowo dodawać mieszankę do ciasta i mieszać, aż będzie gładkie. 

Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki (można je delikatnie wcisnąć głębiej w ciasto) i posypać odrobiną cukru. 

Piec w rozgrzanym piekarniku do 175°C przez 50-60 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest upieczone, jeżeli patyczek będzie wilgotny piec jeszcze 10 - 15 minut. Po 30 minutach można przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, aby się nie przypaliło.



<Poprzedni Następny>

Brak komentarzy