Jaglany chlebek bananowy

Coraz więcej się mówi głośno o tym, żeby starać się wykorzystać jak najwięcej z kupowanej żywności, żeby ograniczyć ilość wyrzucanego i marnowanego jedzenia oraz picia. No i tak z M. zaczęliśmy pilnować co wyrzucamy i co kupujemy, tak aby nie kupować czegoś "na zapas" czego potem i tak się nie jadło. Z tego własnie powstał jaglany chlebek bananowy - bo jak już banany zrobią się brzydko brązowe i nikt nie chce ich jeść to wystarczy rozgnieść je widelcem dodać jajko, cukier, mąkę i już jest najprostszy z możliwych chlebków bananowych. Ten przepis jest troszkę trudniejszy niż podstawowy przepis ale równie dobry. 

Składniki

  • 3 banany
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150-170 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

W misce rozgnieść widelcem banany na pulpę. Dodać cukier oraz jajko. Wymieszać. Następnie dalej mieszając dodać masło. 

Do mokrej masy przesiać mąkę jaglaną z sodą oczyszczoną i cynamonem. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Na koniec do ciasta dodać rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie.

Ciasto przelać do "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 50-60 minut.

<Poprzedni Następny>

Brak komentarzy