Jaglany chlebek bananowy
Coraz więcej się mówi głośno o tym, żeby starać się wykorzystać jak najwięcej z kupowanej żywności, żeby ograniczyć ilość wyrzucanego i marnowanego jedzenia oraz picia. No i tak z M. zaczęliśmy pilnować co wyrzucamy i co kupujemy, tak aby nie kupować czegoś "na zapas" czego potem i tak się nie jadło. Z tego własnie powstał jaglany chlebek bananowy - bo jak już banany zrobią się brzydko brązowe i nikt nie chce ich jeść to wystarczy rozgnieść je widelcem dodać jajko, cukier, mąkę i już jest najprostszy z możliwych chlebków bananowych. Ten przepis jest troszkę trudniejszy niż podstawowy przepis ale równie dobry.
Składniki
- 3 banany
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 150-170 g mąki jaglanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
W misce rozgnieść widelcem banany na pulpę. Dodać cukier oraz jajko. Wymieszać. Następnie dalej mieszając dodać masło.
Do mokrej masy przesiać mąkę jaglaną z sodą oczyszczoną i cynamonem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na koniec do ciasta dodać rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie.
Ciasto przelać do "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 50-60 minut.
arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward