Zapiekanka z pomidorami i boczkiem

Kto nie lubi zjeść dobrego zapieksa na mieście w letni wieczór czy popołudnie? W sezonie letnim, kiedy wystawiają się food trucki i organizowane są liczne food festivale coraz łatwiej znaleźć miejsca, w których można zjeść dobrego, przygotowywanego od podstaw zapieksa. Chyba nie trzeba tego nawet mówić, że takie są 100 razy lepsze od tych zamrożonych, supermarketowych. I tak stwierdziliśmy, że zamiast chodzić po mieście sami zrobimy sobie takie zapieksy z ulubionymi składnikami czyli boczek, pomidor i mozzarella. 

Składniki

  • 1 bagietka
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3-4 pomidory malinowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • 50 g masełka ziołowego
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Pomidory obrać ze skórki a następnie wydrążyć pestki. Miąższ pokroić w paski. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć 3-4 minuty pomidory doprawiając je solą i pieprzem (można dodać odrobinę tymianku lub innych ulubionych ziół). 

Boczek pokroić w grube plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i grillować w piekarniku, aż się zarumieni. 

Bagietkę przekroić na mniejsze części a następnie wzdłuż. Wszystkie połówki posmarować masłem ziołowym. 

Następnie na bagietki położyć podsmażone pomidory i boczek. Na wszystko nałożyć plastry mozzarelli. 

Zapiekanki wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C na 15 minut. 

<Poprzedni Następny>

Brak komentarzy