Pierogi z borówkami

Kilka lat temu będąc w jakimś centrum handlowym lub na obiedzie w mieście miałam okazję zjeść pierogi z samymi borówkami. Ciasto było idealnie wyrobione i odpowiedniej grubości a borówki słodkie i w całości. Nigdy więcej już nie udało mi się trafić na te pierogi. Szkoda. Były świetne. A teraz po latach wreszcie znalazłam czas i chęci (!) żeby zrobić pierogi. A uwierzcie mi zrobienie w zaawansowanej ciąży pierogów to nie bułka z masłem.

Składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 250 g borówek
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypać mąkę wraz z szczyptą soli i zrobić na środku dołek. 

Do dołka wbić jajko i wlać wodę. Delikatnie zmieszać jajko z mąką i wyrobić ciasto. 

Stolnicę obsypać mąką i cienko rozwałkować ciasto. 

Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wyciąć wyciąć koła z ciasta. 

Do miski wsypać umyte borówki, zasypać cukrem waniliowym i wymieszać. 

Na środek wyciętych kół położyć borówki i zakleić w kształt pieroga. 

Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie. 

<Poprzedni Następny>

Brak komentarzy