Ciasto migdałowe z jabłkami

Składniki

  • Ciasto:
  • 120 g zmielonych migdałów
  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoik dżemu truskawkowego (najlepiej gładkiego)
  • 4 jabłka
  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ok. 1/2 -1 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Kruszonka: 

Do miski dodać masło, mąkę, cukier i cynamon. Palcami rozetrzeć masło z pozostałymi składnikami na drobną kruszonkę. 

Ciasto:

Jabłka obrać i przekroić na ćwiartki. 

Jajka ubić z cukrem. Cały czas mieszając wlać pomału masło. 

Do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać zmielone migdały. 

Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać, aż ciasto będzie gładkie. 

Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wysmarować dżemem i ułożyć ćwiartki jabłek. 

Wszystko obsypać kruszonką. 

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut.

<Poprzedni Następny>

Brak komentarzy