Ciasteczka z białą czekoladą i orzeszkami

Planując a później robiąc te ciastka nie planowałam, że upieką się, aż takie duże - zamiast małych ciasteczek wyszły prawdziwe cookies. Jednak ciastka wyszły tak dobre, że postanowiłam nic nie zmieniać w przepisie. W końcu kto nie lubi zjeść od czasu do czasu dużego ciastka?

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania

Białą czekoladę oraz orzeszki posiekać. 

Masło i cukier utrzeć mikserem na gładko. Dodać jajko i dalej miksować. 

Do innej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i solę. 

Do mokrych składników dodać suche i wszystko razem wymieszać na gładkie ciasto. 

Na koniec do ciasta dodać czekoladę oraz orzeszki. Wyrobić. 

Łyżką lub gałką do lodów uformować kulki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Następnie kulki ciasta rozpłaszczyć w kształt ciastek. 

Piec w rozgrzanym piekarniku do 175°C przez 15-20 minut. 

Brak komentarzy