Zapiekanka makaronowa z młodą kapustą

To już oficjalne przestałam się mieścić w cokolwiek z moich dotychczasowych ubrań, brzuch rośnie coraz bardziej. Jeszcze jakiś czas temu byłam w stanie zapiąć skórę, co prawda z oporem ale jednak, teraz już tego nie zrobię. Nasza malutka zaczyna tak rosnąć, że już chyba tego nie ogarniamy i garderoby też. 

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 600 g młodej kapusty
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g żółtego sera
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Por i cebulę posiekać. Kapustę pokroić w paski. Ser zetrzeć na dużych oczkach. 

W wysokim rondlu rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić por i cebulę, zeszklić. Przyprawić solą i pieprzem.

Do warzyw dodać mięso mielone i smażyć wszystko, aż mięso będzie zarumienione. Przyprawić słodką/wędzoną i ostrą papryką, mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Na sam koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Dodać pokrojoną kapustę i wszystko dusić pod przykryciem przez 5-10 minut. 

W międzyczasie ugotować makaron al dente. 

W misce wymieszać śmietanę z jajkami, solą i pieprzem. 

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i do niego przełożyć połowę makaronu, następnie połowę mięsa mielonego z kapustą, wszystko zalać połową masy śmietanowo-jajecznej. Zasypać połową żółtego sera. Na to wszystko nałożyć w takiej samej kolejności warstwę pozostałego makaronu, mięsa mielonego z kapustą i zalać resztą masy. Wierzch posypać żółtym serem. 

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na 30 minut.

Brak komentarzy