Zupa z porem i fasolką szparagową

Jeśli lubicie klopsiki i brakuje Wam pomysłów na to jak je wykorzystać to pamiętajcie zawsze klopsiki można dodać do zupy. Taki dodatek sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca. 

Składniki

  • 3 pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g kaszy perłowej
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego drobiowego
  • 40 g startego parmezanu
  • 25 g bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Pory i czosnek drobno posiekać. W fasolce odkroić końcówki oraz przekroić ją na pół.

Masło rozpuścić w garnku i dodać pora z czosnkiem. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez przez 3-5 minut, aż się zeszklą. Przyprawić solą i pieprzem.
Następnie należy dodać fasolkę szparagową i smażyć wszystko kolejne 3-5 minut. 

Warzywa zalać bulionem i dodać kaszy. Gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez 30 minut. 
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 

Klopsiki:
W misce należy połączyć mięso drobiowe z parmezanem, bułką tartą, natką pietruszki oraz przecierem pomidorowym. Dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem oraz solą. (Nie należy przesadzać z solą - parmezan jest słony).

Za pomocą łyżeczki uformować małe klopsiki i wyłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Klopsiki piec w rozgrzanym piekarniku do 190°C przez 15 minut, aż się zarumienią. 

Do zupy dodać upieczone klopsiki i wszystko delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 
Udekorować natką pietruszki.

Brak komentarzy