Penne ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i wędzonym pstrągiem

Nie wiem czy zauważyliście, ale przed samą Wielkanocą we wszystkich sklepach zaroiło się od wędzonych ryb. Wiem wiem, że w hipermarketach można znaleźć wszystko, ale od czasu przeprowadzki staramy się przede wszystkim kupować w lokalnych sklepach, warzywniakach, w których wszystkiego nie ma, a sezonowość produktów jest ich wkurzającą zaletą. Zazwyczaj byłam przyzwyczajona do tego, że regularnie przez cały rok pojawia się wędzona makrela - ona jest wszędzie i nie trzeba się nawet starać, żeby znaleźć. A tu nagle pojawił się wybór pstrągów, węgorzy i halibutów. Oczywiście, jak to ja, zaraz wzięłam pstrąga i kiedy rozpakowałam go już w domu zdałam sobie sprawę, że nie mam pojęcia co z takiego pstrąga mogę zrobić... Z tego mojego zastanawiania się, jak widzicie, wyszedł przepis na penne, który jest raczej szybki i prosty. 

Składniki

  • 200-250 g makaronu penne
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g białych szparagów
  • wędzony pstrąg
  • 200 ml śmietany 30%
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Szparagi umyć i obrać, pokroić w 3-4 cm kawałki. Pomidorki koktajlowe przekroić na ćwiartki. 

Pstrąga obrać ze skóry oraz ości. Podzielić na kawałki. 

Na patelni o wysokich brzegach lub szerokim rondlu roztopić łyżkę masła wraz z oliwą. 

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pomidorki koktajlowe oraz szparagi i smażyć przez 3-5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i wszystko wymieszać. Smażyć kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje. 

W tym samym czasie gotować makaron al dente. 

Do sosu dodać ugotowany makaron, najlepiej prosto z wody z gotowania. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez kolejne 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na koniec dodać wędzonego pstrąga i posiekany szczypiorek. 

Brak komentarzy