Sałatka z białymi szparagami

Składniki

  • 1 sałata rzymska
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 5 jajek
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Szparagi obrać i odkroić końcówki. Położyć na blaszce, polać odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem. Wstawić na 5 minut do piekarnika na funkcji grilla. 
Po tym czasie, wyciągnąć szparagi i ostudzić. Ostudzone szparagi pokroić na 3-4 cm kawałki.

Sałatę rzymska umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i następnie połówkę znowu na pół. Pokroić na kawałki. 

Rzodkiewkę pokroić na cztery części. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i przekroić na pół.

Sos:
Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Do miseczki wlać jogurt naturalny, majonez i wymieszać. Dodać koperek i szczypiorek. Ponownie wymieszać. Dodać do smaku soli i pieprzu. 

Do miski wrzucić sałatę, rzodkiewkę oraz szparagi. Dodać jajka i następnie polać sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.

Brak komentarzy