Filet z kurczaka w marynacie oregano

Jeżeli nie lubicie mocno przyprawionego kurczaka na grillu, czy przysmażonego na patelni, to polecam tą marynatę. Dzięki jogurtowi naturalnemu kurczak nie jest za suchy, jest bardzo delikatny i ziołowy w smaku. 

Składniki

  • 0.5 kg fileta z kurczaka
  • Marynata:
  • pęczek oregano
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania

Oregano, czosnek oraz sól utrzeć razem w moździerzu na pastę. Pastę można również przygotować miksując wszystko blenderem.

Ziołową pastę przenieść do miseczki dodać jogurt naturalny oraz pieprz. Wymieszać. 
W razie potrzeby dodać więcej jogurtu naturalnego. 

Filet z kurczaka pokroić na kotlety i dodać do marynaty. Wymieszać, tak aby całość mięsa pokrywała marynata. 

Odstawić przykryte do lodówki na min. 2h. 

Po tym czasie kurczaka smażyć z każdej strony, aż będzie zarumieniony.

Brak komentarzy