Pasztet wieprzowy

Pomysł na zrobienie własnego domowego pasztetu wyszedł w sumie czystym przypadkiem. Jak się dowiedzieliśmy, że kobiety w ciąży nie za bardzo mogą jeść podroby, a przede wszystkim wątróbki, które są składnikiem większości nam dostępnych pasztetów, strasznie brakowało mi zjedzenia kanapki z pasztetem. I tak od marudzenia do próby znalezienia tego co zjeść mogę wymyśliłam, że najprościej będzie zrobić to samemu. A dzięki temu zyskałam pewność, że wiem co faktycznie w tym pasztecie mam i że mogę go zjeść z "czystym sumieniem". Nie powiem trochę pracy przy tym pasztecie było, ale warty był tego, a z pomocą M. poszło zdecydowanie szybciej. 

Składniki

  • 600 g karkówki
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • garść śliwek suszonych/wędzonych
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • smalec
  • bułka pszenna
  • 3 jajka
  • wędzona lub słodka papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Mięso z boczkiem pokroić w kawałki. Włoszczyznę obrać i umyć. Cebulę przekroić na cztery kawałki. Wszystko razem zalać zimna wodą, przyprawić solą, pieprzem oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Dorzucić grzyby oraz śliwki. 

Wszystko razem zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 1h - 1.5 h, aż mięso będzie miękkie.

Gdy mięso (w tym boczek) będzie miękkie należy oddzielić je od pozostałej części bulionu wraz z grzybami (opcjonalnie) i śliwkami. Wszystko wystudzić. 

Wystudzone mięso wraz z grzybami i śliwkami przemielić 3- krotnie na maszynce do mielenia mięsa. 

Do zmielonej masy mięsnej dolać ok. 200-300 ml bulionu, który pozostał z gotowania mięsa, przyprawić papryką wędzoną, gałką muszkatołową oraz łyżką smalcu. 

Wszystko razem ugnieść na jednolitą masę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 

Następnie rozmoczyć bułkę pszenną w mleku i dodać do masy. Ponownie wszystko wymieszać. 

Na koniec rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy mięsnej/pasztetowej. Delikatnie wymieszać, aby pasztet był puszysty. 

Keksową blaszkę wysmarować smalcem i wlać do niej masę na pasztet. Wygładzić z wierzchu i posmarować żółtkiem. 

Piec w kąpieli wodnej przez 1h w rozgrzanym piekarniku do 150°C.

Brak komentarzy