Ciasto z malinami
Składniki
- 330 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 200 g masła
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin lub innych owoców
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną przesiać do miski razem z skrobią ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Masło zmiksować z jajkami na pulchną masę. Następnie ciągle mieszając dodać stopniowo do masy cukier, mąkę oraz ekstrakt wanilii.
Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest za gęste można dodać łyżkę mleka.
Na koniec dodać do masy maliny i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 60 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward