Ciasto z malinami

Sk艂adniki

  • 330 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶ka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g mas艂a
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu wanilii
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 200 g malin lub innych owoc贸w

Spos贸b przygotowania

M膮k臋 pszenn膮 przesia膰 do miski razem z skrobi膮 ziemniaczan膮 oraz proszkiem do pieczenia. 

Mas艂o zmiksowa膰 z jajkami na pulchn膮 mas臋. Nast臋pnie ci膮gle mieszaj膮c doda膰 stopniowo do masy cukier, m膮k臋 oraz ekstrakt wanilii. 

Wszystko wymiesza膰 do uzyskania jednolitej masy. Je偶eli ciasto jest za g臋ste mo偶na doda膰 艂y偶k臋 mleka.

Na koniec doda膰 do masy maliny i delikatnie wymiesza膰. 

Ciasto prze艂o偶y膰 do blaszki wy艂o偶onej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 200掳C przez 60 minut. 

Po upieczeniu ciasto ostudzi膰 i posypa膰 cukrem pudrem. 

Brak komentarzy