Gołąbki w sosie pomidorowym

Kilka miesięcy temu trafiłam na stronę dotyczącą kosmetyków, na której można zobaczyć analizę składu niektórych kosmetyków. Muszę przyznać, że gdy zobaczyłam wtedy co zawiera podkład i puder, którego już od kilku lat używałam to przeraziłam się. Było w nich tyle sztucznych dodatków, zupełnie niepotrzebnych, zapychających tylko pory i szkodzących skórze przy dłuższym korzystaniu. Oczywiście, w swoim przerażeniu od tego czas zaczęłam bardziej starannie dobierać kosmetyki i muszę przyznać, że zaczynam widzieć skutki zmiany podstawowych kosmetyków. Co prawda, nie daliśmy rady wymienić wszystkich kosmetyków na całkowicie naturalne, ale staramy się i może z czasem nam się to uda

Składniki

  • Gołąbki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • biała lub włoska kapusta
  • Sos pomidorowy:
  • 2 puszki lub 0.5 kg pomidorów
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Gołąbki: 
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kostkę. 
Grzyby zalać wodą i odmoczyć. 

Na odrobinie oliwy podsmażyć boczek, aż będzie przyrumieniony, następnie dodać cebulę i czosnek. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
Smażyć, aż się zeszkli. Wszystko z patelni przenieść do miseczki i ostudzić. 

W międzyczasie należy ugotować ryż na al dente. 

Namoczone miękkie grzyby pokroić w drobną kostkę.

Do miski dodać mielone mięso w temperaturze pokojowej, ryż, boczek oraz cebulę z czosnkiem i grzyby. Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą. Doprawić solą i pieprzem. 

Kapustę umyć, ściągnąć pierwsze liście i wyłożyć nimi garnek, w którym będą gotować się gołąbki. 
Kolejne liście kapusty wrzucić do gotującej się wody na 1-2 minuty. 

Na każdego liścia nałożyć farsz do gołąbków i ciasno zawinąć. Gołąbki ciasno poukładać w garnku, zalać ciepłym bulionem. 
Gotować przez godzinę, jeżeli gołąbki są duże to gotować 1.5h. 

Sos pomidorowy:
W garnku roztopić masło, dodać pomidory (jeżeli to świeże pomidory trzeba obrać je ze skórki oraz pokroić w kostkę) i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory zblendować na gładki sos. 

Następnie dodać śmietany wraz z bulionem z gotujących się gołąbków. Wszystko razem wymieszać. 
Na koniec wrzucić drobno posiekany koperek. Gotować jeszcze przez 10-15 minut. Doprawić w razie potrzeby.

Gotowe gołąbki zalać sosem.

Brak komentarzy