Kanapka z gzikiem i boczkiem

Malutka z dnia na dzień coraz bardziej i z coraz większą siłą kopie, a może boksuje? W sumie nie wiemy, czy to rączka czy nóżka. Takie to jednocześnie pozytywne i śmieszne uczucie. Niestety, między tymi kopnięciami zmagam się ze strasznymi zgagami i próbuję znaleźć naturalne remedium, które będzie skuteczne na więcej niż 5 minut. W końcu zaczęłam codziennie pić napar z imbiru, może nie jest to mój ulubiony napój, ale można się przyzwyczaić. 

Składniki

  • naturalny chleb pszenny
  • 100 g gziku
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 pomidor malinowy
  • sałata lodowa
  • 100-150 g plastrów boczku wędzonego
  • Sos musztardowy:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • kruszone jalapeno

Sposób przygotowania

Sos musztardowy: 
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Plastry boczku podsmażyć na patelni, aż się zarumieni lub upiec w piekarniku na funkcji grilla.

Kanapka: 
Na jedną kanapkę należy przygotować 3 kromki chleba. 

Pierwszą kanapkę posmarować masłem, następnie nałożyć warstwę gziku, potem pokrojonych rzodkiewek, oraz pomidora w plastrach. Potem przykryć pomidory chlebem posmarowanym z jednej strony masłem, a z drugiej sosem musztardowym. Strona z sosem musztardowym powinna być położona na pomidory. 

Jako kolejną warstwę kanapki należy nałożyć porwaną sałatę lodową, następnie położyć wcześniej przygotowany boczek. 
Na boczek położyć kromkę chleba posmarowaną sosem musztardowym. 

Brak komentarzy