Pierniczki imbirowe
Będąc w sklepie i jak zawsze przeglądając stoisko z czasopismami o gotowaniu, natrafiłam na bardzo fajny i jak się później okazało smaczny przepis na pierniczki imbirowe! Już chyba nigdy nie zrobię ciastek na święta bez imbirowych pierniczków i ich zaskakującego smaku! Polecam je wszystkim świątecznym łasuchom i łakomczuchom, a jestem pewna, że nawet tym, którzy słodyczy nie jedzą za dużo będzie smakować!
Z całą pewnością mogę je nazwać Świątecznym Odkryciem!
Musicie ich spróbować!
Składniki
- 170 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 g cukru trzcinowego
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać lekko ubite jajka. Do innej miski przesiać mąkę, imbir, cynamon, sól i sodę. Wymieszać i do mokrych składników stopniowo dodawać suche, cały czas mieszając lub wyrabiając, aż ciasto będzie jednolite.
Blat obsypać mąką i ciasto rozwałkować ( grubość koło 3-4 mm) i wykrawać pierniczki.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 7 minut.
arrow_back Poprzedni Następny arrow_forward